Het is een steeds vaker voorkomende term. Mobility as a Service. Een beweging die de vervoersbranche op zijn kop gaat zetten. Kort gezegd betekent het, het integraal aanbieden van vervoersoplossingen. Op een online platform worden verschillende vervoersvormen aangeboden. De gebruiker geeft aan dat hij van A naar B wil en het online platform geeft de snelste manier weer op basis van verschillende vervoersvormen. Vervolgens zijn deze vervoersvormen ook vast te leggen. Zo kan het dus zijn dat je het beste met een huurfiets naar het station kunt, daar de trein pakt en met een huurauto vanaf het station naar de plaats van bestemming gaat. Het gaat er komen, de vraag is hoe lang duurt het nog.

De complexiteit van Mobility as a Service

De techniek die nodig is voor Mobility as a Service is al enige tijd beschikbaar. Toch is de oplossing nog niet in gebruik. De complexiteit zit in het feit dat meerdere partijen eraan mee moeten werken. En waar meerdere partijen zijn, zijn ook meerdere belangen. Hierin zit de complexiteit van Mobility as a Service. Hierom zie je veel initiatieven en bijeenkomsten die betrekking hebben op Mobility as a Service. Doel ervan is de verschillende partijen bij elkaar brengen en draagvlak te creëren voor deze oplossing. De verwachting is dat hier nog wel enige tijd overheen gaat alvorens de eerste oplossingen live gaan voor alle gebruikers. Met de nadruk op alle gebruikers, want je ziet op kleinere schaal wel al vergelijkbare oplossingen. Denk hierbij aan mensen die conform de WMO van taxivervoer gebruik kunnen maken. Hier zijn al voorbeelden van dat dit kan via een online platform. De oplossing is dan echter minder complex omdat er slecht met één of enkele bedrijven uit de vervoersbranche samengewerkt hoeft te worden. Het gebruikersgemak is er echter wel.

Mobility as a Service en de voordelen voor degene met een vervoersbehoefte

Voor degene met een vervoersvraagstuk gaat Mobility as a Service absoluut grote voordelen bieden. Daarnaast zit er ook een belangrijk milieu aspect aan. Het belang van zelf een auto hebben wordt kleiner als gevolg van Mobility as a Service. Doordat vervoer namelijk integraal aangeboden wordt zijn er ineens meerdere opties die je efficiënt van A naar B kunnen brengen tegen een aantrekkelijke prijs. Kortom ook op dit aspect biedt Mobility as a Service interessante mogelijkheden. We zijn daarom heel benieuwd wanneer deze interessante oplossing voor iedereen beschikbaar is.