Degene die de volvo ocean race gevolgd hebben. Die hebben iets heel bijzonders zien gebeuren. Namelijk de eerste vrouw die gewonnen heeft. Ze vertegenwoordigde ook nog eens een hele belangrijke rol op het winnende schip. Nog leuker is dat het ook nog eens een nederlandse vrouw is. Hoe bijzonder is dat. Toch is het zo dat geen enkele zeiler een dergelijke evenement kan volbrengen zonder goede kleding. Zeker een goede zeiljas is hierin belangrijk. Met zeilen krijg je heel direct te maken met de heftige elementen die de natuur te bieden heeft en een goede zeiljas kan je hier tegen beschermen. Maar waar moet een goede zeiljas aan voldoen? Lees er meer over in dit blog.

Wat kenmerkt een zeiljas

Het eerste wat je denkt is dat een goede zeiljas je vooral moet beschermen tegen water. Zorgen dat je niet nat en verkleumd raakt. Dit is niet het enige want dan zou je met een goede regenjas ook wel uit de voeten komen. Er zitten best wel wat verschillen in. Er zijn wat elementen die anders zijn. Zo zie je vaak dat de zeiljas een grote kraag heeft. Vooral ook bedoeld om je te beschermen tegen de wind en in deze kraag kan je ook de capuchon kwijt. Deze is bij een zeiljas vaak anders en neemt wat meer ruimte in beslag. Je ziet vaak dat er een cap op aanwezig is en deze ook gemaakt is van wat steviger materiaal. Het verschil met de regenjas is dat de capuchon van de zeiljas meer rekening houdt met water wat horizontaal tegen je aan komt. Dit is vaak het geval door buiswater door golven wat over het dek heen slaat. Een zeiljas is ook vaak wat dikker om te zorgen dat je warm blijft onder koudere omstandigheden.

Is een zeiljas voor elke vorm van zeilen geschikt?

Deze vraag is vrij snel met nee te beantwoorden. Zeker in de open boten is de zeiljas minder geschikt. Je kan hierin echt in het water terecht komen en wordt je alsnog nat met een zeiljas aan. In deze klasse zie je vaak dat er of een wetsuit gedragen wordt of een zogenaamd droogpak. Een droogpak heeft bij de enkels en polsen rubberen manchetten en ook bij de nek. Daarnaast heeft dit pak aan de voorkant een waterdichte rits. Hierin blijf je dus als het goed is compleet droog en zeker onder hele koude omstandigheden is dat wenselijk.