hetgebeurthier.nl

Goed met je geld omgaan

Voor de een is geld belangrijker dan voor de ander. En voor de een geldt ook dat ze geld in overvloed hebben en voor anderen geldt weer dat ze wat meer op hun geld moeten letten. In beide gevallen is letten op je geld geen overbodige luxe. Want ook voor de meest rijke mensen kan hun geld opeens minder zijn en dan nog kunnen ze in de problemen komen waar niemand op zit te wachten. Op de basisschool en middelbare school leer je als het goed is al een beetje hoe je het beste met geld kan omgaan. Maar toch is en blijft dit een vak apart.

Waarom?

Maar waarom is het nou zo belangrijk dat je goed op je geld past? Als heel je leven op rolletjes loopt, je hebt een goede baan, een mooi huis en je kan je wekelijkse kosten makkelijk betalen lijkt het alsof er niks aan de hand is. Maar wat nou als je auto het opeens niet meer doet of dat je vaatwasser of wasmachine plotseling ermee stopt? Dan wil je natuurlijk het liefst dat het zo snel mogelijk vervangen wordt, maar dan moet hier wel geld voor zijn. En daarom is sparen zo belangrijk. Eigenlijk moet je proberen om altijd een apart potje te hebben voor onverwachte uitgaven waar je zelf niks aan kan doen maar die toch weer zo snel mogelijk gerepareerd moeten worden! Ga daarom dus goed en zuinig met je geld om zodat je zelf nooit in de problemen zal komen.

Leuke uitgaven

Veel mensen hebben verschillende spaardoelen in hun hoofd zitten. De meest voorkomende spaardoelen zijn vakantie, een auto of een huis. Maar deze spaardoelen hoeven echt niet altijd zo groot te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook sparen voor dat ene paar schoenen dat je al zo lang wilt hebben of voor een nieuwe overkapping. Bij veel banken kan je ook voor zulke kleinere spaardoelen mapjes aanmaken zodat je geld apart kan zetten voor je spaardoel. Ideaal toch? Een overkapping tuin of een nieuwe douglas veranda zijn natuurlijk nog steeds flinke bedragen die je dan zal uitgeven. En hoe leuk is het dan als je daar een tijdje voor hebt gespaard en dan ’s zomers heerlijk op je veranda kan genieten van het mooie weer omdat je zo goed bezig bent geweest met sparen! Door te sparen voor verschillende dingen kan je jezelf er eigenlijk toe “dwingen” om bewuster met je geld om te gaan en ook nog wat over te houden aan het einde van de maand.

Mobiele versie afsluiten